
THE NORTHERN TERRITORY OF Al ' STRALIA

Regulations 1980, No. 20

By-Laws under the Ports Act

In pursuance of the powers conferred upon it By t h e  Ports Act. t h e  
Northern Territory Port Authority at a meeting held on 30 th day of 
January 1980, made the following By-laws.

AMENDMENTS OF THE PORT BY-LAWS
1. AMENDMENT OF CHAPTER V

The Port By-laws are amended by omitting by-laws 27 to 36 
inclusive and substituting the following by-laws:
"27. INTERPRETATION

In this Chapter, unless the contrary intention .appears -
'Certificate' means a Pilotage Exemption Certificate granted under 

this Chapter;
'length' means length overall;
'passage' means one entry into or departure from the Port;
'the Port' means the Port of Darwin;
'voyage' means one entry into and departure from the Port.

Dated day of

General Manager
P. A .  J . W A R M A N

♦Notified in the Northern Territory Government Gazette on
, 1980"
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Except in the case of an emergency, a person shall not, unless
he -

(a) holds a Certificate in respect of that vessel; or
(b) is directed by the Harbourmaster to move the vessel without 

the services of a pilot,
move a vessel exceeding 20 metres in length in the Port south of the 
Channel Rock Buoy (located approximately latitude 12° 25.1' South 
and longitude 130° 46.9' East) without the services of a pilot.
"29. RADIO NOTICE OF ARRIVAL TO BE GIVEN

The master of a vessel exceeding 20 metres in length intending to 
enter the Port shall, not later than 24 hours before his estimated time 
of arrival at the Channel Rock Buoy, radio to the Harbourmaster -

(a) notice of that estimated time of arrival; and
(b) whether he will require the services of a pilot.

"30. CONFIRMATION OF RADIO NOTICE
"(1) Where notice has been given under by-law 29 of the 

estimated time of arrival of a vessel at Channel Rock Buoy, the 
master of the vessel shall, not more than hours nor less than 
1̂  hours before the arrival of the vessel, give notice confirming or 
amending the estimated time of arrival.

"(2) Notice confirming or amending the estimated time of arrival 
shall be given -

(a) where it is given during normal working hours -
(i) to the Harbourmaster; or
(ii) on Channel 16 of the Very High Frequency Band, to the

authority known as Harbour Control; or
(b) where it is given ouside normal working hours - by radio to 

the Harbourmaster.
"(3) Where the services of a pilot have been requested or are

required for a vessel to move in that part of the Port specified in
by-law 28 and the vessel does not arrive at the Channel Rock Buoy -

(a) at the confirmed or amended time of arrival of the vessel 
notified under this by-law; or

"28.  REQUIREMENT OF PILOTAGE
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(b) if such a notification has not boon given, at the estimated 
time of arrival notified in pursuance of by-law 'A'.),

the master and owner of the vessel are jointly and severally liable to 
pay to the Port Authority a charge of $100 for every half hour, or 
part of a half hour, after the first, that a pilot waits for the vessel 
at the pilot boarding ground.

"(4) Where a vessel for which the services of a pilot have been 
requested or otherwise are required arrives at the Channel Rock 
Buoy after the pilot has left the pilot boarding ground to return to 
shore after having waited at the pilot boarding ground -

(a) for more than half an hour after the confirmed or amended 
time of arrival of the vessel notified under this by-law; or

(b) if such a notification has not been given, for more than half 
an hour after the estimated time of arrival of the vessel 
notified in pursuance of by-law 29,

the master and owner of the vessel are jointly and severally liable to 
pay to the Port Authority, in addition to any charge payable under 
clause (3), a charge equal to the expense of the pilot going to, and 
returning from, the pilot boarding ground, plus 10 per cent of that 
expense.
"31. SIGNAL FOR PILOT TO BE DISPLAYED

The master of a vessel which requires pilotage shall use; or 
display the usual signals for a pilot whilst approaching and within 10 
miles of the Port.
"32. MASTER TO ASSIST PILOT

The master of a vessel which requires pilotage or which has made; 
use of pilotage shall, by any practicable means consistent with the 
safety of the vessel, facilitate the pilot's boarding or leaving and in 
particular shall -

(a) lay to off the pilot boarding ground in such manner as to 
provide the best possible lee;

(b) provide on the lee side, and adequately lit at night, a pilot 
ladder fitted with spreaders, and on either side of the ladder 
a man rope made fast to the vessel independent of the ladder;

(c) in ships of high structure in which gangway doors are fitted, 
open one such door and rig the pilot ladder thereat; and

(d) arrange for all scuppers, sanitary and other refuse outlets in 
the vicinity of the pilot ladder to be closed,

and such pilot ladder, man ropes, gangways and access shall be 
constructed, fitted and rigged in accordance with the Inter-govern­
mental Maritime Consultative Organisation Regulations 1979 as amended 
from time to time.
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"(1) The master of a vessel which requires the services of a pilot 
outwards or for a removal within the Port shall make application t o  
the Harbourmaster not less than 6 hours before tlv pilot is required.

"(2) An application made under this by-law may be withdrawn 
without charge at any time prior to 4 hours before the appointed time.

"(3) Notwithstanding clause* (2), during normal port working 
hours an application made under this by-law may be withdrawn 
without charge at any time prior to one hour before the appointed 
time.

"(4) Where an application made under this by-law is not with­
drawn prior to 4 hours before the appointed time or, during normal 
port working hours, prior to one hour before the appointed time, and 
the pilot's services are not required at the appointed time, and he is 
not retained until his services are required, a charge of $100 shall be 
made.

"(5) If the vessel is not ready to leave the berth at the ap­
pointed time, but the pilot is retained until it is so ready -

(a) for the first half hour of such retention, no charge shall be 
made; and

(b) for every subsequent half hour or part thereof, a charge of 
$30 shall be made.

"34. GRANTING OF PILOTAGE EXEMPTION CERTIFICATES
The Port Authority may, on application by that, person, grant a 

Pilotage Exemption Certificate to the master or mate of an Australian 
registered vessel, or a foreign registered vessel manned and managed 
within Australia and trading or operating between Australian ports or 
places, who -

(a) has, within the 2 years immediately preceding the date of 
application, completed not less than -
(i) 4 voyages in command; or
(ii) 3 voyages as first mate on duty on the bridge throughout 

the entire pilotage area and 2 voyages in command,
of a vessel of not less than the length of the vessel in 
respect of which the application is made, to the Port;

(b) where the application is made for- a certificate of exemption to 
be valid during the hours of darkness - has completed one 
entry to and departure from the Port of the voyages referred 
to in paragraph (a) in command during the hours of 
darkness;

"33.  APPLICATION FOR PILOT
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(e) produces to the Port Authority a certificate from a medical 
practitioner qualified to practise in a State or Terr i tory of 
Australia certifying that he has examined the applicant to a 
standard not less than th.at set By the Department of 
Transport of the Commonwealth to Be applied to seagoing 
personnel of the age of the applicant , and has found him to 
be, in the opinion of the medical practitioner, physically and 
mentally fit to carry out pilotage duties;

(d) has passed tin examination conducted bv tin- Harbourmaster of 
the Port, or another person authorized by the Port Authority 
to conduct such an examination, which satisfies the Harbour­
master or that person, as the case mav be, that the applicant 
is competent to navigate* a vessel of not less than the length 
of the vessel in respect of which the Certificate is sought, 
through the pilotage* area of the Port,

(e) has demonstrated an ability to read a Snellen chart during a 
normal Snellen test and -
(i) where the applicant's vision is normally unaided - read

the letters on the fifth line using both eyes; or
(ii) where the applicant's vision is normally aided - read the

letters on the sixth line whilst his vision is so aided and 
the letters on the fourth line whilst his vision is unaided; 
and

(f) has passed the Ishihara or equivalent test for colour visi< n
conducted not earlier than at the time of undergoing the
medical examination referred to in paragraph (c).

"33, APPLICANT WITH ASSISTED VISION
Where the vision of an applicant for a Certificate is normally 

aided by glasses or other means he shall, at the time of applying for 
the Certificate, give to the Port Authority a certificate from an 
ophthalmologist indicating that the applicant is not currently suffering 
from a progressive eye disease and that the corrected vision to his
better eye is not more than 6/6 on the Snellen test .
"36, FEE TO ACCOMPANY APPLICATION

An application for a Certificate shall be accompanied by a fee of -
(a) where the application is in respect of vessels of less than 43 

metres overall length - $*13; and
(b) where the application is in respect of vessels of 45 metres

overall length - $100.
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"(1) Subject to this by-law, where the Port Authority is satisfied 
that an applicant is a fit person to hold a Certificate, it may grant 
the Certificate, in accordance with Form 1 in the First Schedule, for 
any period not exceeding 2 years, subject to such conditions as it 
thinks fit .

"(2) A Certificate shall not be valid -
(a) in respect of a vessel of greater length than ISO metres; or
(b) in respect of a vessel carrying more than 600 tonnes of 

hazardous cargo or any amount of petroleum products in 
bulk.

"(3) There shall be endorsed on a Certificate issued to a person 
who normally wears glasses or whose vision is assisted in some other 
way the fact that he wears glasses or his vision is normally assisted 
and while that person is using the Certificate he shall wear those 
glasses or that other device for assisting his vision .
"36B. EXAMINATION OF APPLICANT

"(1) A person may apply to the Port Authority to be examined for 
the purposes of by-law 31(d) or 36D(2).

"(2) An application referred to in clause (1) shall be accompanied 
by a fee of $40.

"(3) A person who fails an examination referred to in clause (1)
shall not apply to be re-examined until he has completed one more
voyage as master or mate of a vessel of at least the length of the one 
in respect of which the Certificate is sought.
"36C . RENEWAL OF CERTIFICATE

"(1) A Certificate may be renewed by the Port Authority on the 
application of the holder.

"(2) An application for the renewal of a Certificate shall be 
lodged with the Port Authority not later than 2 months after the 
expiration of the date shown on the Certificate as the date on which 
it ceases to have effect, and shall be accompanied by -

(a) the information required by by-law 34(c), (e) and (f) as if
the application for a renewal were an application for the grant
of a new Certificate;

(b) proof to the satisfaction of the Port Authority of the date of 
last use of the Certificate; and

"36A . FORM AND PKKIOD OF CKRTIFICATF.
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"(3) After considering an application for renewal lodged under 
this by-law the Port Authority may, if it thinks fit, renew the 
Certificate for a further period not exceeding 2 y e a r s  and subject to 
such conditions varying or replacing those; to which the original 
Certificate was subject as it thinks fit.
"36D . CIRCUMSTANCES REQUIRING FURTHER EXPERIENCE, &c.

"(1) Subject to clause (2), where a person to whom a 
Certificate; has been issued has not, during a continuous period of 12 
months during the currency of the Certificate; or the renewal of the 
Certificate, used that Certificate, the Certificate shall be of no effect 
and, subject to clause (3), shall again have effect only after the
holder has made one passage on duty on the bridge through the 
entire pilotage area with a pilot and has been instructed by the pilot 
on the relevant variations in the pilotage area since the person last 
used that Certificate.

"(2) Where a person to whom a Certificate has been issued has 
not, during a continuous period of 2 years during the currency of 
the Certificate or the renewal of the Certificate, used that 
Certificate, the Certificate shall be of no effect and, subject to clause 
(3), shall again have effect only after the holder has made one
voyage on duty on the bridge through the entire; pilotage area with a 
pilot w'ithin 2 months after the expiration of the 2 year period and 
lias passed another' examination satisfactory to the Port Authority.

"(3) A Certificate validated under clause (1) or (2) shall be valid 
only in respect of a vessel of a length overall of not more than that 
in respect of which the original Certificate was granted or of the 
vessel on which the passage or voyage, as the case may be, referred 
to in those clauses was taken, whichever is the lesser.

"(4) Where a Certificate has not been validated wdthin the period 
of 2 months referred to in clause (2), the Certificate shall be deemed
to have been cancelled at the expiration of that 2 month period.
"36E. DEVELOPMENT WORK IN PORT

( c )  a f e e  of  $20.

The Port Authority may, at any time where it considers 
that development work in the Port so warrants that action, suspend a 
Certificate for the period during which that development is taking 
place or impose such conditions on the use of that Certificate as it 
thinks fit.
"36F. PILOTAGE RATES EXEMPTION FEE

"(1) Where a vessel in respect of which a Certificate has 
been issued to a master trade's in accordance' with a published 
schedule to the Port under the command of that master or another 
master holding a Certificate, the; owner of the- ve-sse;l shall pay, in 
advance, an annual Pilotage Rates Exemption Fee calculated in 
accordance with this by-law.
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"(2) rI ho foe reforrni to in olauso (1) shall ho payable on the 
vessel's first arrival at the Port after 1 .July of each year, and the* 
exemption shall remain valid until 30 June next, Fallowing that date.

"(3) The annual fee m dollars payable under this by-law shall be 
calculated by multiplying the length of the vessel expressed in metres 
minus 20 by 3.5, and adding 50.".
2. INOPERATIVE CERTIFICATES

By-law 37 of the Port By-laws is amended by omitting clauses
(2) and (3).
3. AMENDMENT OF FIRST SCHEDULE

The First Schedule to the Port By-laws is amended by
omitting "By-law 35" and substituting "By-law 3(5A".
4. TRANSITIONAL

A Pilotage Exemption Certificate granted under the Port
By-laws as in force immediately before the commencement of these
By-laws and then current shall remain current and have effect as 
though these By-laws had never been made, but shall not be
renewable.
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