
No. 68 of 1989

[Assented to 12 December 1989]

NORTHERN TERRITORY OF AUSTRALIA 

AN ACT 

to amend the Building Act 

BE it enacted by the Legislative Assembly of the Northern Territory of 
Australia, with the assent as provided by the Northern Territo1y 

(Self-Government) Act 1978 of the Commonwealth, as follows: 

1. SHORT TITLE 

This Act may be cited as the Building Amendment Act 
1989. 

2. COMMENCEMENT 

This Act shall come into operation on a date to be 
fixed by the Administrator by notice in the Gazette,. 

3. PRINCIPAL ACT 

The Building Act is in this Act referred to as the 
Principal Act. 

4. INTERPRETATION 

Section 4(1) of the Principal Act is amended -

(a) by inserting after the definition of "building 
area" the following: 

" 'Building Code' means the Building Code of Australia 
published by the Australian Uniform Building 
Regulations Co-ordinating Council;"; and 
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(b) by inserting after the definition of "prescribed 
notice" the following: 

"'Regulations' includes the Building Code as and to 
the extent adopted under section 53(2);". 

5. POWER OF COMMITTEE 

Section 21 ( 3) of the Principal Act is amended by 
omitting "the Australian Model Uniform Building Code" and 
substituting "the Building Code". 

6. NEW SECTION 

The Principal Act is amended by inserting after 
section 28 the following: 

"28A. WAIVER OR VARIATION OF TECHNICAL REQUIREMENTS 

"(1) Notwithstanding anything in this or any other 
Act, but subject to subsection (2), the Building 
Controller may, in relation to a particular building or 
proposed building the subject of an application for 
approval under section 28, waive or vary a technica.l 
requirement or standard in the Regulations. 

"(2) The Building Controller shall not waive or vary 
a requirement or standard in the Regulations which -

(a) affects the fire safety .of a building or 
proposed building, unless the Building 
Controller has first advised the Director within 
the meaning of the Fire Service Act; or 

( b) in the opinion of the Controller, affects or 
will affect the health standards of a building 
or proposed building, unless the Controller has 
first advised the Chief Medical Officer 
appointed under the Public Health Act, 

of the proposal to do so and has considered the advice, if 
any, of the Director or Chief Medical Officer, as the case 
may be, in relation to the proposal. 

" ( 3) A requirement or standard shall be taken to 
affect the fire safety of a building or proposed building 
if it is specified in the Regulations as such a 
requirement or standard for the purposes of subsection 
(2)(a).". 

7. PRESCRIBED CERTIFICATES 

Section 40 of the Principal Act is amended by adding 
at the end the following: 

" ( 10) A certificate issued under this section by the 
Building Controller shall not be taken to certify that any 
building work on the building to which it relates is of? 
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particular standard of workmanship or that the materials 
used are of a particular quality.". 

8. EVIDENCE 

Section 4 7 of the Principal Act is a.mended by 
inserting after paragraph (da) the following: 

"(db) a certificate signed by the Building Controller 
certifying that, at a particular time -

(i) the Building Code amended to a date 
specified under section 53(3) by the 
Minister was the Building Code applying in 
the Territory at that particular time in 
.accordance with the Regulations; or 

(ii) that an Australian Standard referred to in 
the Building Code was the relevant 
Australian Standard applying in the 
Territory at that particular time for the 
purposes of the Building Code, 

is evidence of that fact;". 

9 . REGULATIONS 

Section 53 of the Principal Act is amended by adding 
at the end the following: 

"(2) The Regulations may adopt in whole or in part, 
or by reference, the Code known as the Building Code of 
Australia published by the Australian Uniform Building 
Regulations Co-ordinating Council in so far as that Code 
is expressed to apply generally in Australia or 
particularly in the Northern Territory and is not 
inconsistent with this Act or the Regulations. 

" ( 3) The Minister may, by notice in the Gazette, 
specify a date as a date to which the Building Code, or an 
Australian Standard referred to in the Building Code, is 
amended and on the Minister so doing a reference in the 
Regulations to the Building Code shall be a reference to 
the Code as amended to that date and a reference in the 
Building Code to an Australian Standard shall be a 
reference to the Australian Standard as in force at that 
date, as the case may be.". 
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